Брой 21 21.V-27.V. 2019

Здраве и красота:

За ползите на рибата върху здравето ни

Когато сте стигнали фаза на затлъстяване, организмът престава да обръща внимание на предупреждението: „Спри да ядеш, вече си се нахранил! „. За да бъде възстановен балансът, се усилва производството на лептин. По-­лесно и неусетно ще свалите наднормените килограми, ако консумирате повече риба. Това е съветът на американски диетолози. Освен това е доказана връзката между пониженото ниво на лептина и намаляването на риска от сърдечни заболявания.


Какво казват педиатрите?

Децата в семейства, които често консумират риба, четири пъти по-малко вероятно е да се разболеят от астма, отколкото връстниците им, които рядко ядат морски продукти. Мастните киселини Омега-3 са наистина всемогъщи. Те имат успокоително действие върху децата с проблеми с обучението в училище. Няколко месеца на диета, богата на риба – и палавият и слаб ученик ще натрупа отлични оценки в бележника си.


Какво казват геронтолозите?

Японски жените от години държат рекорда за най-дълга продължителност на живота. Феноменът на дълголетие геронтолозите са склонни да обяснят с правилното хранене, което в продължение на векове спазват японките. Морските ястия са основни в кулинарията на страната.


Изследователи от френския град Бордо смятат, че при възрастните хора, които консумират морски дарове най-малко веднъж седмично, рискът от развитие на старческа [деменция], включително и болестта на Алцхаймер, намалява с 34%.


Какво е становището на кардиолозите?

Проучване, които е било направено от специалисти в медицинския център на ветераните в Сиатъл, САЩ, установи, че ако възрастните хора се хранят с мазна риба поне веднъж седмично, рискът да си отидат от този свят от сърдечен удар се снижава с 44 процента.


Какво е мнението на гинеколозите?

Преди време датски изследователи контролираха менюто в 8729 бременни жени. Установено бе, че недостатъчна консумация на риба значително увеличава риска от преждевременно раждане и води до недостатъчно тегло на детето при раждане. Ще защитите вашето дете дори и с малки количества Омега-3 мастни киселини.


Съветите на невролозите?

Някои симптоми на хронична умора могат да бъдат отстранени чрез включване в дневния хранителен прием на риба, за предпочитане по-мазна.


Отзивите на психиатрите?

Британски лекар установил, че при 88% от пациентите му почти изчезнали лошото настроението, пристъпите на паника и депресия, веднага след като те са изключени от менюто си захар, кофеин, алкохол и наситени мазнини и увеличили приема на плодове, билки и преди всичко на сьомга, херинга, треска.


А какво констатираха онколозите?

Полиненаситените мастни киселини Омега-3, съдържащи се в рибата, са способни на частично унищожаване на някои видове ракови клетки. Особено изразена е тяхната полза при предотвратяване на рак на гърдата, рак на простата, рак на белите дробове и рак на дебелото черво.Източник и снимка: burgasnews.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи