Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

Любов и секс:

Безопасно ли е да се прави секс по време на бременност?

Най-общият отговор на въпроса дали сексът по време на бременност е безопасен – е „да“. Нещо повече – при нискорискова бременност, той дори може да е полезен, да укрепи връзката с партньора и да повлияе позитивно на бъдещото бебе.


Но правенето на секс по време на бременността крие своите опасности – точно както и правенето на секс по принцип. Разликите тук са, че предаването на полови инфекции и венерически болести може да бъде много опасно както за бебето, така и за родилката. Ако с партньора обаче си имате доверие, не правите секс с други хора, следите половото си здраве и бременността протича леко – давайте! В такъв случай може да се наслаждавате на удоволствието от секса чак до термина. Разбира се, най-добре е преди това да се консултирате с вашия лекар. Ако той има своите опасения, по-добре го слушайте и не рискувайте.


Не, сексът няма да увреди бебето

Важно е да се знае, че сексът по време на бременността, включително еякулацията вътре във вагината, е безопасна – стига, разбира се, партньорът да няма някакви инфекции и наблюдаващият доктор да не забелязва проблеми с бременността. Много гинеколози препоръчват използването на презервативи по време на секс при бременност, заради предпазване от инфекции. Ако сте сигурни обаче в сексуалното си здраве, правили сте си необходимите изследвания и не практикувате секс с други хора по време на бременността – сексът е безопасен.


Не, пенисът на партньора няма да „пробие“ и да увреди бебето, както смятат много двойки. Сексът не може и да „притесни“ бебето, освен, ако разбира се, не е насилствен или неприятен. Бебето няма как да „усети“ какво се случва, нито да се „засрами“ от вашите интимности.


Ако бременността се развива нормално и няма усложнения, сексът и оргазмите няма да увеличат риска от преждевременно раждане или помятане.


Промяна в либидото по време на бременност

Съвсем нормално е по време на бременността желанието за секс и на двамата партньори да се промени. При някои жени то се увеличава, докато други тотално не желаят интимност. Същото важи и за мъжете – има мъже, които се притесняват за здравето на бебето и на жена си и не са в особено настроение за секс. Други пък намират секса по време на бременността за особено забавен.


Независимо, че сексът е безопасен за повечето двойки по време на бременността, не означава, че е лесен на практика. Увеличеният корем и чувствителните гърди със сигурност ще представляват пречка за по-дълбокото проникване. Вероятно ще се наложи пробването на нови и различни пози и експериментирането. За много двойки най-добре работи страничната поза, при която мъжът е отзад. Оралният секс също може да се практикува по време на бременност.


Обсъждайте неудобствата си и намирайте варианти за по-добро преживяване. Не забравяйте, че сексът може да доведе до много положителни емоции, които да се отразят добре на бъдещото бебе.


Възможни са леки контракции

По-късно по време на бременността стимулацията на гърдите, женският оргазъм, съдържанието на спермата (простагландини) и движенията по време на секс могат да причинят леки контракции, известни като „контракции на Бракстън Хикс“. Това са контракциите, които съпровождат и последните седмици на бременността, но те се различават от контракциите, които започват, когато наближи термина. Ако усетите подобни контракции, опитайте да практикувате техники за успокоение или просто полегнете, докато отминат. Тези контракции не са индикатор за начало на раждането и не го предизвикват. Затова не трябва да ви тревожат.


Кога да избягваме секса по време на бременност

Вашият доктор ще ви препоръча да избягвате секса, ако имате или сте имали вагинално кървене. Сексът може да увеличи кървенето, особено ако плацентата е разположена ниско.


Ще трябва да избягвате секса и ако се наблюдава изтичане на амниотична течност (така наречените „води“). Ако водите изтекат се увеличава риска от инфекция.


Ако има проблеми с разширението на шийката на матката (започнала е да се разширява преждевременно), сексът също не е препоръчителен. Същото важи и ако плацентата частично или напълно покрива отвора на шийката на матката (плацента превия).


Ако сте имали предишно раждане, което е завършило преждевременно, или сте бременна с близнаци, е по-добре сексът да се избягва при последните месеци от бременността.


Имайте предвид, че ако партньорът ви или вие сте правили секс с друг по време на бременността, е важно да използвате презерватив. От ключово значение е да предпазите себе си или бебето от сексуално предавани инфекции.


При венерически заболявания трябва много да се внимава. Те могат да причинят сериозни увреждания както при майката, така и при детето. Не правете какъвто и да е секс – вагинален, орален или анален, ако партньорът има активно или наскоро диагностицирано венерическо заболяване.


Какви са плюсовете от секса по време на бременността

Изключително важно е, че при сексуалната интимност двойката остава емоционално свързана, което се отразява ползотворно на техните отношения.


Някои жени споделят, че сексът по време на бременността е бил най-хубавият в живота им. Освен че зарежда с положителни емоции и влияе добре върху общото здравословно състояние, той облекчава и някои неприятни симптоми на бременността и им помага да отшумят. Известно е, че хормоните, отделяни при оргазъм, например окситоцина, намаляват болката и дискомфорта.


Освен всичко друга сексът помага и да се горят калории – около 50 за половин час. Той действа добре преди сън, защото успокоява и намалява стреса. Бебето също се чувства по-добре след секс, именно защото е изложено на по-малко стресови хормони. То отчита, че майката се чувства добре и това има положително влияние върху развитието му. Сексът понижава и кръвното налягане.


Смята се и че ако вече е дошъл момента за раждане, но бебето не излиза, правенето на секс може да помогне в предизвикването на раждане.


Отделно правенето на секс по време на бременност може да помогне за по-бързото възстановяване на мускулите на тазовото дъно след раждането.


Всичко това говори в полза на това да не прекъсвате редовния си полов живот по време на бременността, освен ако нямате сериозни причини да го правите.
Източник и снимка: mamamia.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи