Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

Животът какъвто е:

Държа да се извинявам на децата си, всеки път когато бъркам

Колко е важно да се извиняваме на децата си, дори за елементарни неща? Ами май доста. Ако искаме някой ден те да правят същото и да разпознават кога са прекрачили границата и кога някой се държи истински неуважително с тях. Или поне така смята Кейти Клойд, която, милата, никога не е обидила нито едно от децата си, и когато в един момент и това се случва, тя не просто си посипва главата с пепел, ами пише цял текст, за да сподели.


Знам, че няма как да съм перфектната майка, но поне мога да съм майка, която се извинява. Тази седмица нарекох детето си „лигльо“. Никога не съм го наричала с такива епитети, но си играеше с търпението ми и това просто излезе от устата ми.

Ето историята: влязох в спалнята и видях, че е изхвърлил всички възглавници от леглото на огромно купчина на пода, върху която скача. Помолих го да не го прави около пет милиона пъти.

Имам доста аргументи за това. Първият е, че не искам възглавниците от леглото ми да се търкалят по пода. Не искам малки детски крачета върху тях и със сигурност не искам малки детски задници отгоре им. Просто искам да спя на чисти възглавници, които си стоят в леглото, където им е мястото, и това според мен е една разумна молба. Той има точно десет възглавници в неговата си стая, които може да ползва за тази дейност – така че може да си скача от леглото, само че не върху моите възглавници от моето легло.

Много добре е наясно с всичко това. Не съм майка от типа „защото така казвам“. Винаги има свободата да ме попита „защо“ всеки път, когато му кажа, че не може да прави нещо, и винаги обяснявам причините, когато го моля да спре.

Сега, когато съм спокойна и децата ми не ме изкарват извън равновесие, много добре знам, че тази купчина възглавници не е краят на света. Осъзнавам, че той си е просто дете. Контролът му върху желанията за импулсивни действия никакъв го няма, защото мозъкът му още се опитва да овладее това умение. Знам го.

Никога не съм си изпускала нервите за подобно нещо преди тов. Но когато влязох в стаята и видях възглавници навсякъде, след като съм помолили 7 милиарда пъти, просто в мен се роди реакция, която не очаквах. Всички сме заедно вкъщи от самото начало на пандемията и трябва да призная, че не съм в най-добрата си форма.

И изкрещях: „Помолих те да не го правиш милиони пъти! Знаеш, че се ядосвам! Страшен лигльо си!“

Моментално съжалих. Става ми гадно, дори като го пиша. За седемте години, откакто съм майка, никога не съм обиждала децата. Никога.

До този момент.

За съжаление, няма как да изтрия този момент. Няма как да го премахна от съзнанието на детето. Със сигурност можех да му кажа и нещо по-гадно, но истината е, че обидите никога не са конструктивни, не ги ползваме вкъщи и е мой проблем, че го нарекох така.

На мига спрях и му се извиних половинчато. Измърморих нещо, че съм сбъркала, задето съм го обидила.

Честно казано, той не изглеждаше като да се е впечатлил особено. Вдигна възглавниците и продължи да си прави някакви неща, без да обръща внимание на разговора.

И аз пробвах да се върна към това, с което се занимавах, но това просто не ми даваше мира. Знаех, че му дължа истинско извинение и исках да съм сигурна, че ще го получи и разбере.

Отидох при него, седнахме заедно на леглото ми и му казах: „Извинявай, че преди минути те нарекох „лигльо“. Беше грешка да ти кажа така. Не си лигльо. Ти си добро момче и се опитваш да правиш правилните неща. Да хвърляш милион пъти възглавниците от леглото ми обаче, не е хубаво, защото не бива да го правиш. Но дори когато правиш нещо, което е дразнещо и е против правилата, това не променя факта кой си. А ти не си лигльо. Ти пак си си добър и аз не трябваше да те обиждам. Извинявай“.

Той отвърна: „Прощавам ти“. Прегърнах го силно, той се усмихна дяволито и с искра в очите попита: „Да ме обиждаш си беше лигаво, а, мамо?“

Разсмях се и се съгласих.

И приключихме с тази случка. Все още ми е неприятно като си мисля за това, но ми се струва, че споделянето помага. Извинението не е гума за грешки, но възпитава човечност и доброта, което смятам за позитивна практика, дори когато не мога да поправя лошото си поведение.

Знам, че това, че съм нарекла веднъж 7-годишния си син „лигльо“ няма да провали живота му. Не мисля, че моята момента нервност ще накърни необратимо връзката помежду ни.

И ако трябва да съм честна, да правиш едно и също нещо, след като са те помолили милиони пъти да спреш, си е гадно. И той трябва да поеме отговорност за действията си. Затова трябваше да вдигне възглавниците и да ми оправи леглото. Не му е и позволено да играе в стаята ми. Ако не може да уважава нещата ми, по-добре да гледа с малкия си брат си филмчета за бебета в хола.

Но дори когато детето ми е направило нещо истински дразнещо, заслужава човешко отношение. Не бих обидила никой друг в живота ми, само защото съм ядосана, и той не би следвало да е изключение. Той не ми е собственост, а самостоятелен човек, когото се опитвам да науча как трябва да се държат с него. Ако искам да знае какво значи неуважение, няма как да прескачам себе си, когато проявя такова. Задължена съм да обърна внимание и на собствените си тъпотии и да се извиня на децата си, когато се държа като идиот.

За съжаление, няма как да бъде перфектна майка, но поне мога да се извиня.

Знам, че ще направя още един куп грешки, докато отглеждам децата си, но ще гледам всеки път да им се извинявам, когато осъзная, че съм сбъркала. Всеки път, дори егото ми ужасно да страда от това. Правя го незабавно, дори да съм още бясна.

Неизбежно децата ще си спомнят моментите, в които съм била особено далече от идеалния родител. Надявам се обаче, че ще запомнят и че съм си признавала, когато бъркам.Източник и снимка: maikomila.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи