Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2022

Разтърсващи драми:

На гроба на баща си му поисках прошка

Много често ни припомнят, че трябва да се държим добре с родителите си, в противен случай, когато те си тръгнат, дълго ще бъдем измъчвани от вина. Ще си спомняме всичко, което не сме направили, изречените обиди, ще си спомним също, че сме им обърнали гръб през старостта. Независимо от това, освен чувството за вина, може да остане и негодувание. Възмущение към тях: понеже не са направили нещо, което по-късно би ни било полезно. Детските обиди срещу родителите не заличава чувството за благодарност, а оставят обида за цял живот. Бях дълбоко обиден на баща си. Татко постоянно пътуваше в командировки, работеше и рядко усещах присъствието му в живота ми.


Липсваше ми вниманието и уважението. Той никога не разговаряше сърдечно с мен, не ми се карал, не ме е удрял. Но ако беше го направил, щях да се радвам. Струваше ми се, че баща ми просто е безразличен и не се интересува особено от собствения си син. Татко не ме подкрепяше, когато имах трудности и се нуждаех от съветите му. Никога не усетих бащинската му солидарност. На претенциите ми отговаряше, че му е такъв характерът - сдържан. От това обаче не ми ставаше по-леко, защото дълбоко страдах от тази негова сдържаност, която винаги възприемах като безразличие. И ето че на старини баща ми претендира, че не му обръщам достатъчно внимание и не се отнасям топло с него. Дълго време смятах за несправедливо, че има заповед - почитайте родителите си, но не и обратното - за родителския дълг.


Постепенно, бавно, свикнах с тази асиметрия, достигайки до дълбокия й смисъл. И по някакъв начин вниманието ми беше привлечено към пълния текст на петата заповед. Никога не съм обръщал специално внимание на онази част, в която се споменава следното - "за да продължат дните ви, за да се чувствате добре ...". И тогава разбрах, че докато се карах с татко и отказвах да се примиря с него в сърцето си, докато поддържах недоволството и отчуждението, няма да имам мир със себе си. Възмущението срещу баща ми отне част от личната ми мъжественост и жизненост. И за да ги възстановя, трябва да пусна татко обратно в сърцето си. На годишнината от смъртта му отидох на гробището, коленичх до гроба и се извиних. За негодуванието, което изпитвах, за взаимното неразбирателство и неуважение. Опитах се да се примиря със себе си и с баща си. За да се свържем и сложа край на душевните терзания. Постарах се и се надявам, че се е получило.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи