Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2022

Необяснимо:

Паранормални явления в изоставени антарктически станции

През последните 200 години, много хора са се опитвали да я покорят и са загинали в нейната необятност. В следващите години, пътешественици, които са били там, разказват, че са виждали призраци по тези места, а в изоставените станции са се появявали полтъргайсти и са се случвали други паранормални явления.


Едно такова място се намира на остров, именуван на изследователя Джеймс Уорди, който е бил основният учен в експедицията на Ърнест Шекълтън (Sir Ernest Henry Shackleton) през 1914 г. – 1917 г.На острова има сграда, която сега се нарича Британска станция Фарадей. След експедицията на Шекълтън, тя е използвана като станция за метеорологични и геофизични изследвания, докато накрая е изоставена и всички проучвания са прехвърлени на съседния остров Галиндес.


Сега, бившата станция е своеобразен музей и понякога любопитни авантюристи отиват там, за да разгледат тази „капсула на времето“. Именно те съобщават за странни явления, случващи се на мястото.


Различни предмети непрекъснато променят местоположението си, при условие, че очевидно в сградата е нямало никой. Наблюдават се трептящи сенчести фигури в прозорците. Привечер, често се виждат ярки светлини в празната сграда, а там отдавна няма източник на електричество и дори печките не работят.Веднъж, там пристига екипът на телевизионната програма Destination Truth, който живял на мястото няколко дни. През цялото това време, постоянно се случвали странни явления. Предметите от рафтовете падали сами, вратите се отваряли и затваряли без човешка намеса, а около сградата се движели някакви „светли ивици“.


В същия период, екипът на Destination Truth проучва още едно необичайно място в Антарктида – изоставена китоловна база на остров Дисепшън (Deception). Базата била изоставена по време на Голямата депресия и от тогава, никой не живеел там. Хората от екипа виждали летящи кълба, чували странни гласове, а някои дори видели призрачни силуети на хора.Чували много силни звуци с неизвестен произход. Видели тъмен силует, който бързо се скривал в сянката. Но, най-страховитото явление било странен звуков сигнал, подобен на морзовата азбука. Дешифрирането на този сигнал показал, че това означава SOS.


За кратко време, тези звуци идвали някъде от пустинята на острова, където очевидно нямало изследователски станции или хора. Последвалите опити да се разбере дали някой човек е изчезнал там, също останали без отговор.


Остров Рос (Ross Island) е още по-наситен с паранормални явления. През 1979 г., островът се превръща в място на смъртта на туристи, които са отивали там да търсят просто развлечения. На 28 ноември 1979 г., голям туристически самолет, със 257 пътници, лети от Нова Зеландия до остров Рос. Полетът изглежда обречен от самото начало.


Екипажът на самолета имал малък опит при летене в условията на Антарктида, данните на уредите имали грешки, а видимостта била лоша. При кацане, поради тежката облачна обстановка, пилотите неправилно определили разстоянието до земята и самолетът се разбил с пълна скорост във вулканичната планина Еребус (Mount Erebus). Всички хора на борда загиват.След това, телата на мъртвите били съхранявани дълго време в американската изследователска база Макмърдо (McMurdo), преди да бъдат транспортирани в Нова Зеландия. Така че, не е изненадващо, че призраци и други аномални явления започнали да се наблюдават на мястото, където самолетът се е разбил и в базата.


Посетителите и служителите на база Макмърдо все още понякога съобщават за призрачни хора, които се скитат безцелно из замръзналите пустини в района на Еребус или около самата база. През нощта се чуват нечии стъпки, а друг път – страшни стонове или дори писъци.


Тези призраци никога не се опитват да взаимодействат с хората. Те сякаш живеят собствения си живот в някаква друга реалност.


На същия остров Рос, има още едно паранормално място, наречено Хижата на Скот. Сградата е построен по време на обречената експедиция на Робърт Скот, която започва през 1911 г. Цялата група на Скот загива в тази експедиция, а телата и дневниците на групата били открити едва след 8 месеца, като три от телата били в самата хижа.Оттогава, всички, които са посещавали този исторически паметник, говорят за изключително потискащата атмосфера и, че хората са преследвани от чувство на задушаващ страх. Зад гърба им непрекъснато се чували странни звуци – стъпки, звуци на влачене на нещо тежко, заглушени гласове и т.н.


Трите тела намерени в Хижата на Скот, са погребани недалеч и е издигнат голям дървен кръст. Близо до този кръст също се наблюдават призрачни фигури.


Не винаги силуетите се идентифицират с дрехи от началото на ХХ век. Понякога, призраците изглеждат много по-съвременни.
Източник и снимки: zona666.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи