Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2023

Емоции:

Щастлив е този, който се е научил да се възхищава, а не да завижда

Когато се възхищаваме на някого или нещо, ние оценяваме това, което виждаме, и се вдъхновяваме от него. Изпълваме се с положителни емоции и се чувстваме радостни.


Възхищението ни носи емоционална щедрост и повишава настроението ни.
Когато завиждаме на някого или нещо, цялото ни същество се изпълва с гняв и омраза.


Душата ни се разяжда, защото се чувстваме недостатъчни. Изведнъж всичко, което имаме, губи своята стойност и вече не ни носи удовлетворение.


Възможно е да бъдем мотивирани и от възхищение, и от завист. Възможно е и да постигнем нещо, провокирани от едно от тези чувства. Разликата е, че когато завиждаме, каквото и да постигнем, то няма да ни донесе удоволствие. Ние винаги ще смятаме, че не сме достатъчно добри, успешни, можещи.


И това е така, защото завистта е провокирана от ниската ни самооценка, а не от финансовата ни нестабилност. На пръв поглед може да виждаме нещата така и да се убеждаваме, че се дразним заради финансовите си проблеми. Но същността на проблема не е финансов. Той се корени в липсата на самочувствие и увереност.


Ето защо е важно да се научим да се възхищаваме, а не да завиждаме. В първия случай се радваме, а във втория – се сравняваме. И от сравнението произтича завистта.


Ако спрем да се сравняваме, завистта ще изчезне. И тогава отново ще бъдем щастливи с това, което имаме. В противен случай се обричаме да страдаме непрекъснато. Винаги ще има за какво да завиждаме, защото винаги ще има по-богати, по-красиви, по-успешни от нас.


Тази житейска мъдрост е в основата на пълноценното съществуване. Завистта може да провокира и други разяждащи чувства като ревност. И двете чувства всъщност много си приличат. И двете произтичат от сравнението. Затова изхвърлете тази отрова от душата си и не й позволявайте повече да трови щастието ви.Източник и снимка: lifezone.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи