Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2021

Необяснимо:

Ужасяващите създания, появяващи се при сънна парализа

По време на сънната парализа, човек може да халюцинира или реално да вижда всякакъв вид странни създания в стаята си


Случвало ли ви се е при полусъбуждане, докато заспивате или се събуждате, да се окажете в състояние, при което не можете да се движите или дори да извикате, независимо колко усилено се опитвате?


Това състояние е известно като „сънна парализа“. Смята се, че това неприятно преживяване възниква, когато човек е „заседнал“ в преходно състояние между будността и съня. Учени твърдят, че неспособността да се движим се дължи на мускулната атония (atonia), обикновено предизвикана по време на REM сън.


Понякога, докато са парализирани някои хора имат халюцинации, които могат да включват виждане на зловеща фигура в стаята и силно усещане за присъствие.


В някои от най-лошите случаи, този натрапник може да бъде видян и усетен физически да се изкачва върху безпомощния човек, което води до смазващо усещане върху гърдите и затруднено дишане.


Точно каква форма ще приеме този ужасяващ посетител силно да зависи от специфичния културен произход и духовните вярвания на човека.


В западния свят, една от най-често срещаните халюцинации е тази на стара жена или Стара Хаг (Old Hag или Night Hug). Виденията на демони, ангели и дори извънземни посетители също не са рядкост.


В Япония, създанията често са Канашибари (Kanashibari) – духове на предците.


В Тайланд, феноменът е известен като Фимм, което означава „обгърнат от призрак“.


В Мексико, се използва терминът „se me subio elmuerto“, което означава „мъртво тяло се изкачи отгоре ми“.


В Бразилия, Старата Хаг придобива формата на Писадейра – ужасяваща жена с много дълги нокти.


В Камбоджа, се използва изразът „призрака ме тласка надолу“. Смята се, че създанието приема формата на хора, които са били убити по време на режима на кхмерските ружи. Понякога се пявяват и Чейн – три хуманоида с козина и дълги зъби, които се реят над леглото.


От която и държава да сте, по-добре не изпадайте в сънна парализа …Източник и снимка: zona666.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи