Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

Здраве и красота:

Захарта води до депресия и тревожност

Изследване показва, че големият прием на захар води до появата на тревожно разстройство и депресия. Учените са установили връзката само при мъже, които са консумирали по 67 грама захар на ден. След 5 години такъв прием рискът при тях от развитие на психическите разстройства е бил увеличен с цели 23%, са посочили резултатите. За справка - само във Великобритания средното количество захар, което консумират мъжете на ден, е 68.4 грама. А в САЩ приемът е дори още по-висок.


Водещата авторка на изследването, Аника Кнупел, обяснява, че “Диетата, която съдържа в себе си голямо количество захар има множество ефекти върху здравето на хората, но данните от нашето изследване показват, че може също да съществува връзка между захарта и разстройствата на настроението, и то особено сред мъжете, а не сред жените”. Изследването е анализирало данни от над 5000 мъже и над 2000 жени участнички. За момента не е ясно, защо повишеният приема на захарни продукти няма същия ефект при жените.


“Сладкото е донесло положителни емоции в приемащите го, когато става въпрос за краткосрочен план. Хората, които страдат от лошо настроение и негативни емоции, може да потърсят спасение в сладките храни, за да успокоят отрицателните си преживявания. Но ние показваме, че повишеният прием на захар всъщност предизвиква точно обратния ефект на желания върху психичното здраве на хората, когато нещата се разгледат в дългосрочна перспектива.”


“Новите научно подкрепени резултати осигуряват поредното доказателство, че захарните храни и захарните напитки трябва да се избягват. Новия данък върху захарните безалкохолни напитки е стъпка в тази посока, що се отнася до Великобритания. Британците заслужават подкрепа и защита от комерсиалните сили, които експлоатират човешката слабост за сладкото и положителните емоции”, коментира проф. Ерик Брунер, съавтор на изследването.Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи