Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2023

Необяснимо:

Дали смъртта е краят на всичко?

Много хора вярват, че смъртта не е краят, а по-скоро отпътуване към друг свят. Други смятат, че това е забрава и окончателно прекратяване на съществуването. И всеки има различен поглед върху това, което ни очаква, когато настъпи това мистично събитие.


Често тази несигурност е причина да изпитваме страха от смъртта. Това чувство често обгръща човек, когато той наистина е изправен пред своя край. Следователно естествено възниква въпросът, как да разберете къде е истината?


Почти всички религии и култури смятат, че след смъртта човек или продължава да съществува, или след известно време отново се връща в света, макар и под нова форма. Кое от всички тези безброй вярвания е вярно? Много хора като цяло се съмняват в съществуването на отвъдния живот.


През последните десетилетия са написани много книги и научни статии, посветени на страха от смъртта. Повечето хора се опитват изобщо да не мислят по тази тема. Въпреки това рано или късно те трябва да се сетят за това, защото животът на човек е толкова крехък!


Всеки ден на земята средно умират над 160 000 души. Смъртта с право се нарича враг на човека. И много събития около нас потвърждават това. Според някои оценки около 59 милиона души умират на нашата планета Земя всяка година – средно по двама души всяка секунда.


Вижте статистиката:


На всеки 102 секунди някой умира по време на война;

На всеки 61 секунди някой умира от ръцете на убийци;

На всеки 39 секунди някой се самоубива;

На всеки 26 секунди някой умира при автомобилна катастрофа;

На всеки 3 секунди някой умира поради глад;

На всеки 3 секунди дете умира до 5-годишна възраст;


Смъртта не щади никого и затова вдъхва страх у мнозина. Експертите говорят за няколко вида страх от смъртта: страх от болка, страх от неизвестното, страх от загуба на близки, загриженост за тези, които напускаме. Но най-вече хората се страхуват, че няма да продължат да съществуват. Дори религиозните вярвания не ги спасяват от страха, че смъртта е абсолютният край.


Според учените в природата няма нищо, което би могло да се сравни с човешкия мозък по сложност и приспособимост. За разлика от животните, ние имаме творчески способности и можем да мислим логично и абстрактно. Учените едва повдигат завесата в разбирането на потенциала на човешкия мозък.


Значителна част от този потенциал не се губи през годините. Наскоро невролозите откриха, че по-голямата част от мозъка функционира по време на стареене. Изследователи от Центъра за научни иновации на института Франклин обясняват: Човешкият мозък може постоянно да се адаптира и да формира нови връзки.


Дори възрастните хора могат да развият нови неврони в мозъка. Обикновено сериозното увреждане на мозъка се причинява от заболяване, докато сенилната загуба на паметта или нарушението на двигателния апарат е резултат от бездействие или липса на упражнения и мозъчна стимулация.


Вероятно това е само началото на откритията, които ще потвърдят убеждението, че смъртта е един много мистичен и условен край.източник: sanovnik.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи