Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2022

Любов и секс:

Любов за цял живот? Да, съществува

Докато психолозите съветват влюбените двойки как по-дълго да съхранят чувствата си, невролозите доказаха експериментално, че любовта за цял живот все пак съществува.


Изследователи от Нюйоркския университет са установили, че щастливите семейни двойки изпитват и след много години същия трепет, както и младите влюбени. Изводът бил направен след експеримент с участието на доброволци от двата пола, които заявили, че са щастливи в брака. Някои от тях били женени вече от над 20 години.


Участниците наблюдавали снимки на половинките си, на семейни приятели и на обикновени познати. При това учените проследявали активността на главния им мозък, записали данните и ги сравнили с тези от тестове на млади влюбени.


Оказало се, че дори при двойките с най-дълъг семеен стаж видът на любимото лице предизвиква активност в същите мозъчни зони, както и у младежите, опиянени от бонбонено-букетния период на романтичните отношения. По думите на един от ръководителите на проучването - Артър Арон, разглеждането на снимки на любимия съпруг или съпруга освобождавало огромни количества от хормона на любовта допамин.


Друго изследване на същия е доказало, че романтичната любов и страстният секс често се допълват взаимно, но мозъкът ясно разграничава едното явление от другото. Проучванията показаха, че сексуалната любов активира лявото мозъчно полукълбо, а романтичната - дясното.Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи