Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2022

Любов и секс:

По какво се различава мъжката от женската ревност

Когато става въпрос за проучване на романтични връзки, малко теми предоставят толкова богата храна за дискусия като ревността. И с право - тази болезнена емоция е изпълнена с разрушителна сила и заслужава особено внимание.


В официалното издание на Международната академия за секс изследвания (International Academy of Sex Research) бяха публикувани най-новите данни за различията между половете по оношение на ревността - учените откриха по какво настоящите показатели се различават от тези от предишни изследвания. Оказа се, че нищо не се променя:


за мъжете по-разочароваща е физическата изневяра (дори и без емоционална връзка), а за жените – емоционалната (дори и да няма секс).

Ръководителите на проекта - Дейвид Фредерик от Университета Чапман и Мелиса Файлс от Калифорнийския университет в Лос Анджелис - проучили данните от предишни години и предложили на участниците в новата анкета да помислят и да си представят коя от ситуациите ще бъде най-драматична за тях, избирайки от следните опции: „Разбрали сте, че партньорът ви има сексуална връзка с някой друг (но без да се влюбва) "или" Разбрали сте, че партньорът ви се е влюбил в друг (но няма сексуални отношения с този човек). "


Реакцията на мъжете била недвусмислена: мисълта, че приятелката им може да прави секс с друг, макар и без любов, ги разстроила дълбоко. 54% от хетеросексуалните мъже потвърдили, че физическата изневяра им причинява повече страдания, отколкото емоционалната. В същото време само 35% от хетеросексуалните жени, 32% от гейовете, 34% от лесбийките, 30% от бисексуалните мъже и 27% от реагирали по подобен начин..С какво се обясняват тези резултати? С еволюция, отговарят учените. Въпросът за физическото и емоционалното предателство поражда два сериозни проблема, които смущават човечеството от незапомнени времена. И единият от тях притеснява мъжете, а другият - жените.


От хиляди години основна задача на мъжа е продължаването на рода, което означава да осигури безопасна среда и препитание за поколението си. Отговорността се е основавала на доверие: преди изобретяването на ДНК тестовете никой не е могъл да каже с абсолютна сигурност, че детето, което е отгледал, е заченато от него.


От гледна точка на еволюцията тук логиката е желязна. Грижата за дете изисква сериозна инвестиция на ресурс, а за мъжа (в груб еволюционен смисъл) основната мотивация е била оцеляването на собствените му гени, а не ДНК-то на случаен мъжкар. От древни времена този модел е запечатан в мозъка на по-силния пол и следователно идеята, че партньорката му спи с друг, е свързана с естествено възмущение. Жената може да се влюбва, но без интимности - влюбването без секс не крие заплахата от прекъсване на рода.


Жените се притеснявали от друг проблем. Вероятността таткото-хранител да се влюби и да забегне с някоя друга, намалявала шансовете на децата да оцелеят.


Проблем не съществувал, ако съпругът-неандерталец се заплесне нанякъде (в груб еволюционен смисъл), стига да не забравя, че наследниците му се нуждаят от пълно меню и продължава да влачи мамути в пещерата.


Всичко това обаче е само теория. Въпреки че учените смятат, че еволюцията е най-доброто обяснение на резултатите, те признават, че поведението ни във взаимоотношенията зависи от редица фактори: географски, културни, екологични, контекстуални, индивидуални. Но какво ще стане, ако двойката не планира деца? Или живее в страна, в която равенството между половете е факт , и където на жените никога не би им хрумнало да разчитат на мъжете? Съвременните реалности и разбирането за това как те променят даденото ни от еволюцията, ще заличат разликите между половете по отношение на изневярата и ревността.
Източник и снимки: elle.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи