Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2021

Любов и секс:

Що е то виртуална изневяра и как да се справим с нея?

Един ден забелязвате, че любимият ви прекарва твърде много време пред компютъра и дори и в банята ходи с телефона си. Какво да правите, когато подозренията ви се оправдаят? Когато най-сетне не издържите, надникнете тайно в съдържанието на телефона му и прочетете "Влизам в пробната и те гледам как обличаш сексапилна вечерна рокля. Усмихваш ми се, поправям смъкналата се презрамка"... Но това съобщение не е изпратено до вас. Представяме ви истинската история на една наша читателка, която е преживяла това:


"Нищо не намекваше за наближаващия скандал. С мъжа ми и дъщеря ни бяхме на разходка извън града през уикенда, аз периодично проверявах социалните мрежи и пощата си от смартфона. Неочаквано получих съобщение от Мишо - приятел на съпруга ми. Той и жена му имат дъщеря на същата възраст като нашата, затова от години семействата ни поддържаха приятелски отношения. Ходихме си на гости, на рождени дни... С жена му се разхождахме заедно с децата и си говорихме за битови проблеми, за мъжете си и за семейния живот.


Мишо ми беше писал "Това май засяга и теб". Към съобщението беше прикачен текстови файл. Казах учудено на мъжа си, че Мишо ми е пратил някакъв файл. Очаквах да видя почти всичко, но не и това... Мишо ми беше изпратил кореспонденцията между мъжа ми и неговата жена. Сексапилни рокли, смъкнати презрамки, мрежести чорапогащници и пробни, смайлчета и многоточия - само това успях да прочета за няколкото секунди, преди съпругът ми да изтръгне смартфона от ръцете ми. Но и това беше достатъчно, за да разбера за какво става дума. "Да чета ли по-нататък?", попитах го аз.


"Не, недей", каза той изчервен, без да ме поглежда в очите. "По-зле ли става?" - "Да, става по-зле". Дъщеря ни беше до нас, така че не можех да се разрева, да се развикам или да избягам. Имах чувството, че сърцето ми е потънало някъде в петите, причерня ми. "Какво е ставало между вас? Спахте ли заедно? Влюбен ли си в нея?". Исках да знам цялата истина. Но той каза "Нищо не е станало, просто си пишехме, флиртувахме само в интернет. Не съм влюбен в нея, това е просто... игра". Не му повярвах, но чрез кръстосан разпит с Мишо установихме, че мъжът ми не е излъгал. Преди около няколко месеца започнали да си пишат с виртуалната му любовница, да си пращат двусмислени фрази, които с времето ставали все по-малко двусмислени. "Мисля си за теб".


"Спомням си за картинката, която ми прати, и ми става горещо". "Разкажи ми какво би искала да стане, ако сме двамата насаме и изведнъж лампите угаснат". И смайлчета, цели армади от скоби, които явно по някакъв начин е трябвало да смекчат сексуалната им кореспонденция, да придадат несериозност на всяка фраза. "Просто игра! Не мислихме докъде може да доведе това... Никога не сме искали да нараним някого. Това беше просто една прищявка", коментира по-късно жената на Мишо. Така се сблъсках с виртуална изневяра.


Мога със сигурност да кажа, че от нея боли не по-малко, отколкото от физическата такава. Усещаш, че губиш почва под краката си, осъзнаваш, че любимият ти човек те е лъгал. Представяш си идиличната битова сценка - мъжът ти седи пред компютъра, докато ти приспиваш детето. Оказва се, че тогава той е разглеждал бельото на друга жена и я е молил да се съблече. Не бях забелязала нищо нередно - мъжът ми винаги е прекарвал много време пред компютъра. Мишо пръв е надушил нещо гнило. По думите му жена му преди често си оставяла телефона далеч от себе си, но отскоро гледала да не се разделя с него. Взимала го дори в банята. "Държеше се като агент 007. Това ми се стори подозрително", споделя той. Но как трябваше да постъпя?


Това уж не беше истинска изневяра, но все пак беше изневяра. След много сълзи, дълги разговори с мъжа ми и клетви, че това няма да се повтори, решихме, че семейството ни може да преживее този проблем. Не бяха само голи обещания - разменихме си паролите от всички социални мрежи. Не за да се проверяваме един друг постоянно. Това беше по-скоро нещо като световната ядрена политика - ако и двамата имаме оръжие, този факт сам по себе си може да предотврати войната.


Оказа се, че виртуалните изневери не са рядкост и че се случват в един или друг вид във всяко трето семейство. Стават все по-популярни заради достъпността и "безопасността" си. Не е нужно човек да планира нещо, да си измисля несъществуващи ангажименти, да харчи пари за хотелски стаи и да се страхува, че ще го видят общи познати - достатъчно е просто да си сложи парола на телефона. Някои дори не се опитват да крият виртуалните си отношения, защото не ги смятат за нещо осъдително.


Например приятелят на една моя колежка много обичал да играе Second Life - триизмерен виртуален свят, в който хората си измислят външност, строят къщи, женят се и дори раждат деца. Той не криел от колежката ми, че води двоен живот. Казвал "Ти няма да ме ревнуваш от нарисувана мулатка, която живее в Сан Франциско, нали?". И тя уж не ревнувала, но въпреки това скоро го зарязала, защото той изразходвал цялата си творческа енергия в интернет. Там бил красноречив и остроумен, имал смелост за дръзки постъпки, правел комплименти на виртуалната си партньорка.


Докато в реалността по думите на колежката ми станал "като еклер, на който някой му е изял целия пълнеж". Съвременните устройства са непредсказуеми, тайните могат да излязат наяве в най-неочаквания момент. Една моя приятелка разбрала за дистанционната любима на мъжа си, когато работила от таблета му. Той бил опитен конспиратор и излизал от мрежите, когато ѝ давал устройството, но заради програмна грешка то продължило да показва прозорци със съобщения от любовницата му. Приятелката ми сверила датите и се ужасила - мъжът й успявал да флиртува с виртуалната си партньорка дори по време на семейната им почивка! "На гърдите ми спи блондинка", писал той игриво, докато носил в чанта-кенгуру малката им руса дъщеричка.


Когато бил в командировка, пращал на жена си и на любовницата еднакви съобщения, пишейки си паралелно с двете. "От тази измяна боли даже повече от реалната", споделя потърпевшата. "Той ми е изневерявал, докато сме били в една стая, понякога на метър един от друг!". Мъжът й оправдал поведението си с това, че му липсвала топлина във връзката и искал да се позабавлява. Впрочем жените също се забавляват по този начин. "Само ще си проверя пощата", казвала третата ми братовчедка на мъжа си, докато всъщност пращала на виртуалния си кавалер свои снимки по бикини. По-късно тя ми призна: "Знаеш ли, това е като наркотик. За него аз винаги съм най-красивата, най-сексапилната, най-интересната. Той не спира да се възхищава от външния ми вид, да се смее на шегите ми. Пожелава ми добро утро и лека нощ. Мога да му разкажа какво ми се е случило през деня и той ще ме похвали за решенията ми, ще прояви съчувствие, ако имам проблеми в работата. Винаги ще е на моя страна. С мъжа ми това неизвестно защо не се получава, прекалено сме свикнали един с друг"."


Психолозите твърдят, че изневярата в интернет винаги компенсира онова, което липсва в реалността. Никой не бяга във виртуалния свят, ако е доволен от истинския си живот. Нещо във връзката не е наред. Може да липсва емоционална близост или да има проблеми в сексуалната сфера. Честа причина стават и емоционалните травми - например ако жената е манипулирала мъжа си чрез секса или мъжът е експлоатирал материалната зависимост на жена си. Често семейните отношения претърпяват крах заради твърде различните очаквания на партньорите от брака. Някои искат нещо ново, силни усещания, романтика, флирт. В оперетата "Прилепът" умореният от жена си барон отива на бал, а тя си купува костюм на прилеп и му се представя като тайнствена непозната.


В крайна сметка той се опитва да прелъсти собствената си жена и й казва, че "съпругата му е прочетена книга"! Във виртуалния свят мъжете търсят нова вълнуваща "книга", която да четат, без да поемат излишни рискове. Впрочем същото правят и дамите. Има и отделна категория хора, които предпочитат именно виртуалния секс. Това може да се дължи на страх, неувереност или нежелание да се поеме отговорност за реалния контакт. Такива изневери може и да не излязат извън рамките на интернет, но си остават ужасно обидни, защото душевната изневяра е истинско предателство. Партньорите обикновено дори не разбират за тази измяна, а виновниците отричат до последно.


По мнение на психотерапевт виртуалните флиртове често приключват с реална изневяра. Просто двамата стигат до момент, в който вече не могат да се спрат и превръщат думите в реалност. Интересно е, че нуждата от реален контакт по-често се среща при жените - съвременните дами са по-склонни към риск и истинска изневяра, отколкото мъжете. На юридически език виртуалната изневяра може да се тълкува като намерение за убийство, а реалната като вече извършено престъпление. За да се превърне намерението в действие, се искат специфични обстоятелства и известна доза решимост. Мъжете на възраст над 40 обикновено са изпълнени с такава решимост, докато по-младите им "колеги" не са чак толкова смели.Как да реагира потърпевшата страна при това? Трудно е да се представи универсален съвет - всяка връзка си има своите индивидуални особености. Има обаче и основни правила. Първото и най-важното е никога и при никакви обстоятелства да не тършувате в телефона, таблета или компютъра на партньора си. Личното пространство е неизменно право на всяко човешко същество и границите му не бива да се нарушават. В противен случай резултатът винаги е разрушителен - с надничане и подслушване не може да се спаси любовна връзка. Навикът да четете чужда кореспонденция всяка сутрин си е жива диагноза. Това показва повишена тревожност, неувереност в себе си, ниска самооценка.


Второ правило - ако случайно все пак намерите фриволни съобщения от мъжа си до друга жена, не бързайте да вдигате скандал. Най-добре е да се въздържите от действия, докато сте в състояние на афект. Иначе ще се поддадете на емоциите - гняв, обида, ревност, разочарование, може би дори завист. По-добре успокойте дишането си, помислете, "преспете" една нощ с тази мисъл. Не можете да спите вкъщи ли? Идете у ваши близки, които могат да ви подкрепят. Сутринта, когато вече сте се успокоили, седнете и си отговорете писмено на въпросите "Защо живея с този мъж? Какво искам от този брак? Каква може да е причината за виртуалната му изневяра?".


Спомнете си кога за последно сте похвалили съпруга си или сте отбелязали негов успех. А той кога ви е хвалил? Опитайте се да дадете оценка на семейния си живот - какво липсва в него? Решете какво искате - да се разведете или да продължите с тази връзка? След това вече можете да поговорите с мъжа си. Най-ефективният начин на общуване в случая е с "аз-съобщения". Признайте му чувствата си, вместо да го обвинявате. Кажете "Аз прочетох съобщенията ти, изпитах мъка и болка, защото Аз те обичам. Аз съжалявам, че прочетох това, защото сега ме боли". Изслушайте мъжа си, попитайте го какво чувства, за какво му е нужна виртуалната връзка с друга жена.


Важно е да разберете какво му липсва. Без обиди и упреци. Това е много по-трудно, отколкото просто да се развикате и да го засрамите. Възможно е разговорът да не се получи - да ви обземат силни чувства, да ви присвива гърлото, да ви се плаче и да ви се вдига кръвното. Тогава по-добре се обърнете към психолог. "Откакто видях съобщенията на мъжа си до виртуалната му любовница, минаха две години. Последиците все още се усещат. Първо преживях редица панически атаки, когато съпругът ми се задържаше повече от необходимото в тоалетната с телефона си. Да, разбирам с ума си, че той най-вероятно просто прелиства новините, но въображението ми рисува поредната виртуална любовница.


Освен това за мен сексът по интернет още дълго време ще е тема-табу. Преди и аз владеех прекрасно това изкуство на недомлъвки, намеци, многоточия, подлъгващи провокационни реплики и предизвикателни снимки. Но ако преди това ми се струваше мило, то сега ми се струва пошло, а смайловете на мъжа ми след всяко съобщение събуждат у мен отвращение. Понякога му отговарям в същия игрив стил, но не изпитвам при това никакво удоволствие или възбуда. Правя го просто, за да не му се прииска да си "поиграе" с някоя друга", завършва изповедта си читателката.Източник и снимки: woman.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи