Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2022

Вярвам на читателите, които пишат, че споделената болка облекчава, но мисля, че и споделеното чуждо щастие би ги разведрило и зарадвало. Особено когато човекът е минал през какви ли не премеждия и разочарования, какъвто е моят случай.

Разведох се на 32 години. След безкрайни опити и мъчителни процедури лекарите вдигнаха ръце и заявиха, че не мога да имам дете. Плачех и се молех на съпруга си да си осиновим момиченце. Нали всички казват, че е по-важно кой го е отгледал, а не кой го е родил. Пък и на стари години да сме спокойни, че ще ни гледа. Той обаче беше категоричен: не се знаело на какво ще попаднем, все едно да стъпим на гнила дъска. Порядъчните жени не си оставяли децата в домове, а и бащите обикновено били престъпници, пияници или най-малкото развратници. "Ще я гледаш с любов, ще бдиш над нея денонощно, а като порасне, ще хукне да търси майка си, която може и проститутка да се окаже и да я вкара в занаята!" - повтаряше ми непрекъснато, а думите му се забиваха в сърцето ми като нож. Аз не отстъпвах и накрая той ме заплаши с развод. Приех решението му с облекчение, вече не можех да го понасям, но когато се разделихме официално, изпаднах в отчаяние. Не смеех да взема бебе, страхувах се, че сама няма да мога да се справя. Пък и нали щом проговореше, щеше да ме попита за баща си.

Изкушавам се да разкажа печалната история на двама души, които със сигурност се обичаха. За съжаление животът е като шахматна дъска и всяка фигура има определено място и право на ход. В края на изповедта ми ще разберете защо съм променила имената.

С Мартин се запознахме в къмпинг на Южното Черноморие. Палатката ми се оказа непосредствено до караваната му и понеже той ми хареса от пръв поглед, се самопоканих да му правя компания за сутрешното кафе. Красив, с бронзов тен, възпитан и необичайно свенлив за мъж на 34, реших още същия ден да го сваля за кратка отпускарска авантюра. В началото не ме ухажваше, но ме понасяше, на моменти казваше, че дори му действам разтоварващо. Имаше вид на преживял любовна драма, а това чувство ми бе познато. Любимият ми след 3-годишно съжителство ме изостави заради друга. Когато веднъж любопитството ми надделя и попитах дали шестото чувство не ме лъже, Мартин не отрече за болката, която изпитва, но добави, че той е сложил край на отношенията им, така било по-добре и за двамата. Реших, че е имал връзка с омъжена жена, и повече не зачекнах темата.

Покойната ми баба казваше, че когато открия сродната си душа, ще я позная от пръв поглед. Тъй като ме е отгледала от дете, двете бяхме много близки. Думите й пуснаха дълбоки корени в сърцето ми. Десет години по-късно, убедена, че съм срещнала мъжа на живота си, направих всичко възможно, за да го задържа до себе си.

С Руси се запознахме там, където повечето младежи намират "голямата" си любов - в дискотеката. Той стоеше на съседната маса и настоятелно ме наблюдаваше. Компания му правеха още две момчета, които го насърчаваха да направи първата крачка. Честно казано, безобидният флирт ми хареса, а и когато си на 22, всяко ухажване ти се струва романтично. Споменът за думите на баба оживя и неволно се запитах не стои ли сродната ми душа на крачка от мен. Усмихнах се широко, подканяйки го с жест да бъде по-смел. След няколко танца и страстни целувки с Руси си тръгнахме заедно. Сутринта се събудих в леглото до него, а сърцето ми пърхаше от любов. Руси беше със седем години по-голям от мен, живееше на квартира и работеше. Фактът, че е самостоятелен, страшно ми допадаше. Можехме да се любим, без никой да ни безпокои, или просто да лежим голи и да гледаме романтична комедия. Чувствах се много горда с връзката си.

Има мъже, на които една жена не стига, ангелите им били слаби. Моят съпруг Свилен е от тях. Вече 25 години сме заедно, а нито за миг не е спрял да ми изневерява. Помня веднъж, докато бяхме гаджета, го запознах със своя колежка, два пъти разведена. Срещнахме я случайно, поприказвахме малко, а на другия ден тя ми каза: "Моето момиче, много те обичам, и понеже имам богат опит с мъжете, те моля да стоиш далече от този чаровник. Не е за теб, ще страдаш!" Само че кой да слуша, когато е влюбен. А аз бях луда по него.

Той знаеше как да ми говори, да ме разсмее, да ме разплаче, да ме ядоса, но и да ме люби. С него разбрах какво е да си жена. За съжаление опознах и разяждащата болка на ревността. Нямах доказателства за изневерите му. Никога не видях червило на ризата му, нито рус косъм на черното сако или сметка от някой семеен хотел, недалече от града. Не усетих чужд парфюм, не подслушах любовен разговор с друга, не получих снимка на телефона си. Дори и когато клюките започнаха да стигат до мен и му задавах въпроси, той отричаше и винаги намираше обяснения за закъсненията си и дългите командировки. Аз обаче знаех, че това се случва, от изпусната реплика, недомлъвка или съжалителен поглед от семейните ни приятели и колежките ми.

Вече съм мъж на години, дъщерите ми са омъжени, чакаме внучета. Мога да кажа спокойно, че животът ми е щастлив, макар че с жена ми Наташа на младини без малко да се разведем. Сега ще ви разкажа всичко подробно.

Наташа е рускиня, запознахме се едно лято на Слънчев бряг. Бях студент пред дипломиране, а тя още следваше. Допаднахме си, изкарахме бурна лятна любов, после писма, телефонни разговори, сълзи и въздишки отдалеч... Осем месеца по-късно тя пристигна в България с куп шумни роднини и направихме сватбата. Почти веднага забременя. Бременността й беше тежка, трябваше да лежи, тъгуваше за Москва, за приятелите си, беше кисела и избухлива. А когато първата ми щерка се роди, нещата станаха още по-трудни: бебето ревеше по цели нощи, аз вече работех и сутрин бях недоспал и нервен. Връщах се капнал от умора, но нали още бях млад, ми се искаше Наташа да е по-отзивчива в леглото. Тя обаче ми отказваше категорично и даже ми вдигаше скандали. Обвиняваше ме, че съм егоист, само за секс мисля, не се сещам да я разпитам какво й е на душата, не я съжалявам... Признавам си - не я разбирах. Смятах, че е разглезена и не знае какво иска. Бебето все още не ми беше станало мило, от време на време с копнеж си спомнях за някогашното ергенско безгрижие.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи