Брой 3 21.I-27.I. 2020

Разтърсващи драми:

Аз съм никоя: жена, робиня на мъжа си

Смята ли се за семейно насилие, ако някой ви залее с вряло кафе? Счита ли се за малтретиране, ако се върне мъртво пиян? Или да те заболи, че обърнал трапезата заедно с обяда, който си приготвяла за семейството си с часове? Да те обижда и унижава непрекъснато, да те укорява, че не си като другите жени и си много по-различна и своенравна.


****

Всеки път, когато търсех съвет от някоя по-възрастна и опитна жена, тя ми казваше: " А ти какво очакваше от брака?, или " Не всичко е мед и масло." Само веднъж се обърнах към майка си, а мама със сълзи в очите ме посъветва: " Мълчи и си трай." Така и не разбрах защо. После наведе глава и продължи: " Ти сама избра пътя си, сега ще трябва да изтърпиш последствията. Жена си, ще правиш какво ти каже мъжът ти."


... А аз си мислех: " Ех, майчице, ако знаеше колко много търпя." Един петък, както обикновено, по традиция сложих да се вари боб. Докато ястието заври, изчистих къщата, нахраних децата, и ги оставих да си играят на хладно. По някое време чух тежки стъпки да приближават към вратата. Веднага разбрах, че мъжът ми пак е пиян. Посрещнах го, сложих го да седне и му сервирах трапезата. Когато видя, че съм сварила боб, взе тенджерата и ми я изсипа на главата. В следващия момент към мен полетяха чаши и чинии. Децата пищяха от ужас, а аз треперех от страх. Бързо ги заведох в другата стая, прегърнах ги, опитвайки се да ги успокоя, че всичко ще бъде наред. После пуснах силно музиката, за да не чуват крясъците на баща си.


Когато се върнах обратно в кухнята, мъжът ми спеше на дивана, със запалена цигара в устата. Доколкото можех тихичко, почистих пода и отново отидох при децата. Разплакана легнах до тях. Те бяха моят източник на енергия и надежда за по-добро утро. След няколко часа мъртвешки сън, съпругът ми се събуди, оплаквайки се от гадене и болки в главата и стомаха. Поиска да му сваря кафе, и аз го направих. Но щом сложих чашата до него, той я изля върху ръката ми, казвайки, че е помия. Каквото и да сторех, никога не бях достатъчно добра.


****

Преди години някой ми беше споменал, че бракът е компромис. Но в нашия аз бях тази, която винаги се адаптираше към неговите нужди. Бях принудена да се сбогувам с чеиза и златните си накити, за да платя натрупаните му дългове. Нямах грам спокойствие, докато той скиташе по кръчмите с приятелите си. Един ден си дойде изнервен. Отвори шкафа и без да ме попита, взе златото, което имах от родителите си. Когато се върна посред нощ и го попитах къде са ми накитите, той с усмивка на лицето отговори: " Там, където прекарвам по-голяма част от времето си." И това беше компромис, направен заради бъдещето на семейството ни.


Понякога се случваше да има дни, в които се превръщаше в човека, за който се омъжих. Но късметът ми продължаваше много кратко. Една вечер както обикновено си дойде пиян, съблече се и легна до мен. Бях в цикъл, затова се дръпнах настрани. Изведнъж мъжът ми започна да ме дърпа и да говори нещо неразбираемо. После ме притисна силно и ме изнасили - грубо и жестоко. По някое време, след като задоволи страстта си, се обърна на другата страна и заспа. А аз лежах до него окървавена и примряла от ужас. На следващия ден се държеше така, сякаш нищо не се е случило. Дори ме попита как съм получила синините по тялото. Попитах го простичко: " Не помниш ли?" Разказах му всичко подробно, а той ме обвини, че си измислям. Но нали съм жена, длъжна съм да мълча.


****

Възпитана съм, че думата на мъжа е закон. Че аз съм тази, която греши и съм задължена да изпълнявам желанията на съпруга си. Нямам право да мисля и да имам свое мнение. Днес съм просто никоя: жена, робиня на мъжа си.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмица може да бъде много благоприятна за вас и дори минимални усилия могат да доведат до значителни резултати. Ще бъдете енергични, активни, креативни. Искреността, добротата и щедростта ще ви донесат неочакван успех. В понеделник и вторник си струва временно да стесните кръга от приятели, ...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи