Брой 49 03.XII-09.XII. 2019

Разтърсващи драми:

Година след смъртта на съпруга си разбрах, че ми е "завещал" ХИВ

Когато съпругът ми почина преди три години, ми завеща нещо, с което да го запомня завинаги. Не, не е материално богатство или безсмъртна любов -той ми даде ХИВ.


След смъртта на мъжа ми се чувствах зле. Непрекъснато боледувах и загубих много килограми, въпреки че хранителните ми навици не са се променяли. Вечно се чувствах изтощена и уморена. Естествено, бях озадачена от тази внезапна промяна на физическото ми здраве. Когато веднъж припаднах от постоянната треска, гадене и болки в тялото, ме откарали в болницата. Лекарите не можеха да обяснят какво не ми е наред - тестът за Денга и Chikungunya треска бяха отрицателни.


За съжаление поисках тест за ХИВ. Поглеждайки назад, не знам защо го направих и със сигурност не очаквах резултатът да е положителен.


Няколко дни по-късно докторите заявиха, че съм болна от ХИВ. Имах усещането, че потъвам в дълбока дупка. Никога не съм очаквала, че съпругът ми, с когото прекарахме заедно 20 години, е бил болен от СПИН. Смъртта му е настъпила заради усложнения от хипертония и сърдечни заболявания.


Моментът на истината


Със съпруга ми ме запозна общ познат, а година и половина по-късно сключихме брак. Мишо беше общителен, с богат приятелски кръг. На всеки шест месеца ходеше с негови приятели на почивка в Банкок. Мъжът ми твърдеше, че ходи да гледа боксовите мачове, а не да спи с други жени. Имах му доверие и никога не съм подлагала на съмнение верността му. Той беше добросърдечен и отговорен семеен човек. Сега знам, че всичко е било лъжа. Разбира се! Днес ми е трудно да повярвам, че съм била толкова наивна. Имам толкова много въпроси, които искам да му задам. Защо постъпи така с мен? Защо ми причини нещо толкова ужасно? С колко жени е правил секс? Но той е мъртъв, а отговори няма.


Да живееш в ада


След страшната диагноза изпаднах в депресия. Плаках много, страхувайки се какво ще се случи с мен. Знаех само, че болните от ХИВ, умират самотни и пренебрегнати от всички. Това е смъртна присъда. Дълго време отказвах да стана от леглото, дори си мислех за самоубийство. От активна, амбициозна жена с страст към живота, се превърнах в личност, която не познавах - депресирана, отчаяна, съсипана. Измислях си всякакви причини, за да не излизам на среща с приятелите си.


Децата ми също се превърнаха в непознати за мен. Те не можеха да приемат диагнозата ми и известно време ме отбягваха. Престанаха да ме прегръщат и целуват, дори отказваха да разговоряме. За външните хора изглеждахме близки, но зад затворени врати вирусът управляваше живота ни. Седемнадесет годишният ми син се грижеше сам за себе си, а по-малкият заплаши, че ще избяга от дома ни, ако не престана да плача. Объркани и уплашени - те вероятно нямаха представа как да се справят с депресирана и суицидна майка, която някога беше техен стълб.


Не съм споделяла с моите приятели и роднини, че съм ХИВ-позитивна. Това би съсипало репутацията ми завинаги. Как да обясня на обществото действията на покойния си съпруг? Вече две години живея с ХИВ, заедно със срама, тайната, болката и объркването, които го придружават. Сега не мога да променя нищо, затова реших да се съсредоточа върху възможността да прекарам останалите си дни от живота малко по-добре. Понякога децата ми ме придружават на прегледите и полагат усилия да приемат болестта ми. Те знаят, че повече от всякога се нуждая от тяхната любов и подкрепа. Изолацията, която чувствам, често е непоносима и има моменти, когато се запитвам: "Защо се случи на мен?"


Много хора мислят, че ако си болен от ХИВ, значи си лош човек, с рисково поведение. Никога не съм изневерявала на съпруга си, всъщност той ме мамеше. Това са тези погрешни схващания за ХИВ, които водят до дискриминация срещу хора като мен. Опитвам се да не мисля за случилото се. Научавам се да се възползвам максимално от всеки ден и определено живея положително.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Мнозина ще почувстват скука и недоволство от текущата си работа. Старайте се да не сте разсеяни, защото това може да ви създаде проблеми. Пазете се да не изгубите важна информация. Бъдете внимателни със своя нрав и не се дразнете от нищо. Отношенията с колегите и особено с шефовете могат да с...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи