Брой 26 25.VI-01.VII. 2019

Разтърсващи драми: Съдби човешки

Старинният пръстен на Бони

Стоях в заложната къща и разстроена наблюдавах възрастната жена със самочувствие и респект, която купуваше красив златен пръстен с антикварна стойност - моя пръстен. Дали непознатата знаеше истинската му стойност? Не онази, която щеше да заплати с парите си, а сантименталната, която кара сърцето ми да се свива всеки път щом си спомня за него.
Когато се сгодихме, получих пръстена като подарък от бабата на бившия ми съпруг Краси. Бони - така я наричахме всички. Въпреки нейните 80 години, всеки можеше да завиди на духа й, на уникалното й чувство за хумор и на безкрайното й желание за живот. Всяка сутрин, независимо дали грее слънце, вали дъжд или всичко е побеляло от сняг, тя излизаше с дребното си куче и с този своенравен териер правеха дълги разходки. По някаква неясна за мен причина тази необикновена жена ме хареса в първия момент, когато ме видя. Както и аз - нея. С удоволствие вечер слушах спомените й, попивах всяка дребна подробност, понякога гласът й притреперваше, друг път заедно се смеехме до сълзи.
Когато Бони ми подари пръстена, спомена само, че е скъп спомен от покойния й съпруг. За мен това беше достатъчно, за да усетя какво означава бижуто за нея и да разбера, че тя ще го носи винаги дълбоко в сърцето си. Бони го сложи на пръста ми, целуна ме и ми заръча никога да не го свалям. На сватбата не сложих друго бижу. Вярвах, че този пръстен ще пази нашата любов. Тайничко си обещах, че някой ден и аз ще го предам на годеницата на моя внук.
Уви, бракът ни не потръгна и пет години по-късно с Краси се разделихме. В живота му се появи друга - банална причина. С лекота мъжът, с когото мислех, че ще остарея, разби семейството ни и моите надежди за голямо и щастливо семейство. Още преди да бъдем разведени, Краси се премести при любовницата си. Остави ме сама в голямата къща, която доскоро деляхме и откъдето изпратихме баба му в отвъдното. Тя почина като истинска светица – тихо и кротко в съня си. Липсата й ме смазваше, а след като и мъжът ми се изнесе, самотата започна да ме задушава. Тогава, въпреки болката, която ми причини, помислих, че сърцето на Краси може би не е съвсем изстинало за мен, щом не ме изгони от дома, наследен от родителите му. Това подхрани моята наивна надежда, че все още има шанс да се съберем.
Когато Краси дойде да си прибере багажа, поговорихме и си спомнихме добрите времена, когато се обичахме, всичко правехме заедно, мечтаехме за страхотно бъдеще и... Някак неусетно се озовахме в леглото. Отдадох му се искрено, изцяло, без задръжки, защото все още го обичах. По-късно, докато той спеше, тихо се измъкнах и отидох в банята. Винаги свалях пръстена, преди да взема душ. И онази нощ направих същото, но унесена от преживяното, забравих да го сложа отново на ръката си. Побързах да се върна и да се сгуша до Краси.
Сутринта, когато се събудих, вече си беше отишъл. Заедно с багажа беше взел и пръстена на Бони. Не се посвени да посегне на най-скъпия спомен, който ми остави покойната му баба. В онзи момент го намразих. И не защото се беше подиграл с чувствата ми, а защото безчувствено опита да ме довърши. След всичко, което ми беше отнел, открадна и спомена за онази огнена, жадна за живот жена с красива усмивка. А след развода, освен пръстена и съпруга си, загубих и къщата.
Година по-късно с моя приятелка търсехме красиво златно бижу за наша колежка. Предстоеше й пенсиониране и искахме да й подарим нещо запомнящо се. Разполагахме с оскъден бюджет и затова се отбихме в една заложна къща. Докато разглеждахме витрината, изведнъж усетих, че ми прималява. На ръка разстояние, пред мен, изложен в малка кутия, стоеше пръстенът на Бони. Без да се замисля, посегнах, но стъклото на витрината ме спря. Не можах да го докосна. Служителят забеляза вълнението ми и учтиво попита как да ми помогне. Едва се откъснах от спомена и отговорих, че искам да го купя. За мое огромно разочарование цената, която каза, беше непосилна за мен. После, може би за да задържи вниманието ни по-дълго, той разказа как се беше появил пръстенът. Заложил го млад мъж, защото искал да купи на бъдещата си съпруга модерна и скъпа брачна халка. Веднага се сетих, че този негодник е бил Краси. Значи затова ми открадна подаръка от Бони. За да го продаде и купи друг пръстен на любовницата си. Едва ли съм била по-огорчена. Не го спря нито фактът, че залага семейната реликва, която всъщност принадлежеше на мен... Изхвърчах оттам с единствената мисъл спешно да намеря пари. Но когато дни по-късно събрах нужната сума, вече беше късно. Пред очите ми една възрастна жена стана новата му притежателка. Видях я как си тръгва с пръстена, а аз разплакана осъзнах, че за пореден път губя Бони.
Едва се опомних от преживяното. Открих страстта си към конете, осъзнах, че ги обожавам и всеки час, прекаран с тях, е незабравимо преживяване. Там, на конната база, срещнах Атанас. Той спечели сърцето ми и промени живота ми. Събра ни любовта към конете. Атанас ме накара да повярвам, че мога отново да обичам и да бъда обичана. Показа ми, че този свят не се състои само от предатели, лъжци и мръсници. Доверих му се и срещнах доброта, състрадание, вярност. Година по-късно Атанас поиска да се оженим. Необичайното не беше в предложението му, а в пръстена, който ми поднесе. Пръстенът на Бони. Оказа се, че възрастната жена, която го купи, е негова майка. Като го видяла, решила, че това изящно старо бижу ще стои добре на бъдещата й снаха.
Така по волята на съдбата пръстенът, който беше израз на дълбоката обич и доверие на Бони към мен, се върна на ръката ми. Надявам се този път да е завинаги.
Антоанета

Писмото е публикувано във вестник "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Съвет към всички знаци на зодиака през този период - отпуснете се повече, бъдете креативни, разхождайте се повече, общувайте с партньорите си, обръщайте повече внимание на децата, срещайте се с приятели. Избягвайте конфликтите. В четвъртък от 10:50 часа до 16:30часа бъдете внимателни, не предприемай...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи