Брой 8 25.II-02.III. 2020

Здраве и красота:

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Днес ще ви представим Александра Алексиева - нежното лице в Традиционен тибетски център Monchara. В центъра тя работи заедно с д-р Сонам Дордже и с д-р Росица Стефанова. 15 години тя развива кариера в рекламния бизнес, но в един момент осъзнава, че това не е нейният път в живота. Интересът й към здравословен начин на живот, холистичен подход в лечението, алтернативна медицина и в частност тибетската традиционна медицина са темите, с които Алекс (както я наричат приятелите) иска да се занимава активно и да превърне в свой професионален и личен път.Здравей, Алекс. Разкажи ни малко за себе си, как реши да захвърлиш всичко постигнато и да започнеш отначало по напълно нови пътища?
След 15 години в рекламния бизнес, интересът ми към алтернативната медицина и в частност тибетската, ме обсеби напълно. Почувствах дълбоко, че това е моят път, с това искам да се занимавам. Така започнах курсове по тибетска медицина, тайландски и класически масаж, след което напуснах работа. Последваха посещенията в Индия, отваряне на студио за тибетски масаж. И както се казва, апетитът идва с яденето – това доведе и до записването ми в медицински колеж „Йорданка Филаретова” като студент по рехабилитация и към настоящия момент съм втори курс.Къде се обучава по тибетска медицина и тибетски Ку Ние масажи?

Обучавах се при д-р Юлия Юсипова – доктор по класическа медицина, специалист по тибетска медицина и аюрведа, доктор фитотерапевт, член на Международната асоциация на йога терапевтите и йога специалистите. През 2014 година завърших практически курс при тибетския лекар д-р Намгял Кюсар в Дхарамсала, Индия. През 2015 година практикувах в Индия с други двама много известни тибетски лекари - д-р Калчо Кюсар и д-р Церинг Такчо Друнгтцо.Ти правиш основно тибетски Ку Ние масаж. Кажи ни какво е характерно за него?

Масажът Ку Ние е една от най-древните тибетски практики и е част от леките, външни лечебни процедури, които се предписват в тибетската медицина. За разлика от повечето масажни стилове и практики, които са фокусирани основно върху физическото тяло, тибетският масаж има за цел да стимулира енергийните точки и по този начин да възвърне цялостния баланс в организма. Основен приоритет на Ку Ние е да успокои и балансира ума. Това, което прави този масаж уникален, е използването на малки торбички с билки, наречени Дзати Дукпа или ХорМе мокси. Те се използват по време на масажа, за да стимулират определени енергийни точки по цялото тяло. Тези торбички се потапят в топло масло и след това се прилагат върху съответните точки по тялото.За какви проблеми Ку Ние масажът е най-полезен?

Ку Ние масажът може да бъде от помощ не само при решаване на физически проблеми, но помага при емоционално и психично напрежение, депресия, безсъние, тревожност, както и специално при жени, които се чувстват изтощени след раждане. Съгласно традиционното разбиране на тибетската медицина, коренът на повечето болести са емоциите, които се проявяват в човешкото тяло под формата на три жизнени енергии (конституции) – вятър, жлъчка и слуз (флегма). Всеки човек се ражда с определена конституция, т.нар. рождена конституция. С течение на времето и в резултат на начина на живот може да възникне дисбаланс в организма, който се изразява в излишък или недостиг на определена жизнена енергия. Задачата на тибетската медицина е да възстанови първоначалната хармония в тялото. За тази цел се използват различни методи за поставяне на диагноза и за връщане на изначалното равновесие.Напоследък в България гостуват тибетски лекари, които изнасят лекции и консултират пациенти. Един от тях д-р Сонам Дордже. Разкажи ни повече за него?

В центъра работя заедно с д-р Сонам Дордже. Той живее от няколко години в България и е известен тибетски лекар, завършил медицина в Тибетския медицински институт „Чагпори”, в Дарджелинг, Индия. Специализирал е и фармакология при големия тибетски лекар и будистки учител Трогауа Ринпоче, след което практикува в клиниката на д-р Долкар в Делхи, която е един от личните лекари на Н.Св. Далай Лама. Прекрасно е, че избра България за своя втора родина.Очакват ли те нови пътешествия до Индия?

В началото на ноември ми предстои пътуване до Индия, но този път в подкрепа на каузата за свободен Тибет. В Дхарамсала ще се проведе осма международна конференция на групите за подкрепа на Тибет. Отивам там като представител на нашата група „Приятели на Тибет за България”.

Източник и снимки: spisanie8.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

През тази седмица интуицията ще бъде по-силна от логиката.Астро-аспектиНа 25.02. Слънце секстил с Марс – благоприятства личните инициативи, дава решителностНа 26.02. Слънце в съвпад с R-МеркурийНа 26.02. R-Меркурий в секстил с Марс – благоприятства активното общуванеНа 28.02. Венера в квадратура с П...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи